Pimp my...


Jag minns inte var jag hittade den här bilden, men visst är den underbar?? Det är den där populära förvaringsgrejen från IKEA, 4 st, ihopsnickrade till en liten liten byrå med massor av lådor. Perfekt för lilltjejjens pyssel, eller varför inte mammas... ;)

Pimp my skötbord - Sniglar

Ikeas "Sniglar" skötbord är billigt (249 kr), litet och smidigt. Men hur tråkigt är det inte? Och hur dåliga är inte förvaringsmöjligheterna? Dessurom är "fotändan" så hög att bebisen efter ett par månader, när den är lång nog, sparkar hälarna i den under blöjbytet. Ajaj...

Massor av mammor och pappor "pimpar" därför sina, och det kan bli hur läckert som helst!

Exempel:Maine Vogel berättar på Loppi.se om hur hon pimpade sitt skötbord. Massor av bra tips, speciellt på hur man fixar bästa förvaringen!


I Victorias blogg finns fler bilder, supersnyggt eller hur!


I Familjelivs forum kan man också hitta bra tips på hur man stajlar till Sniglar så att det blir snyggt.

Samla poäng och få prylar!I alla Liberos blöjpaket finns en kod, som du kan knappa in på deras hemsida för att spara poäng (du måste bli medlem först, men det är gratis och går snabbt). När du har tillräckligt många poäng kan du byta in dom mot prylar. Gratis är gott.. ;)

Graviditetskalender till mobilen!


Åååhh, vad jag hade önskat att Android fanns när jag var gravid första gången! (Ok, det fanns, men jag hade inte det)...

Nu kan man ladda hem en SUPERSÖT graviditetskalender till mobilen (både IPhone och Andriond), direkt från Liberos hemsida.

Är du med i Liberoklubben (det är gratis) kan du också ladda hem som en skrivbordswidget till datorn, eller lägga in direkt i bloggen. Supercoolt!

Kika in på Liberos hemsida! >>

Gratis startpaket!Gratis är gott! Pampers Baby Basic Box måste du anmäla dig i förväg för att få, Liberos paket får du (oftast) på BB.

Pampers Box

Boxens innehåll kan variera men det brukar vara ett litet paket blöjor, tvättservetter, någon liten leksak, amningsinlägg, tidningen Vänta Barn från Vi Föräldrar samt en hel del nyttig information.  

Så här får du paketet:
Beställ paketet på www.pampers.se och hämta sedan ut det på något av Babylands eller babyproffsens varuhus. Du kan också beställa paketet på plats i butiken genom att fylla i en liten lapp. Paketet går att hämta från 3 månader innan beräknas födsel fram tills det att barnet är fött.

Tips: Om du hämtar paketet på Babyproffsen får du även Angle Care blöjhink med, det får du inte på Babyland.

Liberos startpaket

Startpaketets innehåll kan variera men det brukar vara ett litet paket med blöjor (Libero Newborn och Libero Mini). Libero engångsunderlägg till skötbordet, necessär med prover (typ olja, salva mm), någon liten leksak att hänga på barnvagnen och diverse informationsfoldrar.

Så här får du paketet:
Startpaketet delas ut på de flesta förlossningsavdelningar. 

Liberos Up & Go paket

Alla som är medlemmar i Liberoklubben får när barnet är runt 6 månader chans att få ett paket med lite smått och gott. 2008 när jag hämtade mitt fick jag lite blöjor, ett par stumpor och en liten fotboll, samt lite rabattkuponger.

Så här får du paketet:
Jag hämtade mitt på Lindex.

Semper

Du får med jämna mellanrum hem brev med barnmatsprover (gröt och välling) som passar ditt barns ålder samt en receptbok om barnmat.

Så här får du utskicken:

Du behöver inte anmäla dig någonstans utan utskicket kommer automatiskt till alla barn som är över 6 månader.

Förbered hemma!

Det kan vara ganska skönt att ha "allting klart" innan bebisen kommer. Här är mina bästa tips!

Till bebisen

 • Förbered med lite kläder och filtar.
 • Ordna en plats för skötbord. Inhandla ett paket blöjor i ministorlek och lite tvättlappar. Det torra tvättlapparna utan medel som man blöter själv i vanligt vatten är bra.
 • Ni vill kanske mest ha bebisen i sängen med er i början. Men skruva ihop babysängen redan nu i alla fall.
 • Nattlampa eller lampa med svagt ljus kan vara bra att ha i det rum ni tänkt byta blöja / amma i på natten.
 • Installera babyskyddet i bilen så att det är på plats när det är dags.
 • Införskaffa en vagn och förbered med mysiga filtar och en liten kudde.

Till mamman

 • Stora bindor (nattbindor) är bra att ha hemma. Efter förlossningen har du avslag upptill tio veckor efteråt. I början är det mer, men avtar efter hand.
 • Amningsinlägg är bra att ha till hands när mjölken runnit till.

Övriga tips

 • Laga mat och frys in så att du enkelt bara kan värma upp den i mikron. Passa också på att baka lite bullar eller annan fika du kan plocka fram och tina när gästerna invaderar för att se den lilla. ;)
 • Hämta den gratis bebisboxen på babyland eller babyproffsen om ni har möjlighet.
 • Teckna en gratis gravidförsäkring.

Checklista - ta med till BB

Det är en bra idé att packa BB-väskan i god tid innan det är dags. Eller i alla fall skriva en lista så att det går snabbt att packa. Jag har sammanställt en checklista du gärna får skriva ut och bocka av.

Ha nära till hands

 • Giltig legitimation
 • MVC journal
 • Blodgruppering
 • Förlossningsplan
 • Patientbricka
 • Parkeringsbiljett (vissa BB erbjuder gratis parkering under förlossning, i så fall får du en lapp av din barmorska att lägga i framrutan)
 • Pengar till parkeringsautomaten

Till förlossningen

 • Mat till mamman. När man ska föda har man inte den bästa aptiten men det är viktigt att äta för att få energi till förlossningen. Ta med något du vet att du kan äta, tex Dextrosol eller godis.
 • Saft/läsk/mer (ibland tröttnar man på vattnet..)
 • Sportflaska (det är svårt att ligga ner och dricka ur glas...)
 • Läppbalsam (många säger att de var väldigt torra om läpparna under föslossningen).
 • CD-skivor eller avslappningsband.
 • Tidsfördriv ifall förlossningen skulle dra ut på tiden. Ec bok, tidning eller spel.
 • Mat till pappan (på de flesta sjukhus får pappan inte mat).

Till efter förlossningen

 • Sköna bekväma kläder
 • Inneskor
 • Amningsbehå + bra tröja för ammning.
 • Toalettartiklar
 • Hårborste
 • Smink? Risken är överhängande att du vill ha foto på dig och den lilla. Vissa tycker att det är helt ok utan smink, andra inte.
 • Bindor (gärna nattbindor)

Till barnet

 • Kläder till er nyfödda bebis så att det räcker både till vistelsen på sjukhuset och till hemfärden (ta med ombytte ifall blöjan läcker eller ifall att bebisen kräks).
 • Liten tunn mössa.
 • Blöjor (vissa BB bjuder på blöjor, andra förväntar sig att man ska ha med det själv)
 • Bilbarnstol för hemfärden

Mår du illa? Sea-Band och salta kex!Många mår illa när de är gravida, speciellt i början, men sedan avtar det ofta. Sämst mår man ofta på morgonen, direkt innan man stiger upp i sängen, och ett knep som många tipsar om är att äta ett salt kex INNAN du reser dig upp. Minns inte varför det ska fungera, men tydligen gör det det.

Ett annat knep, som ska funka hela dagen lång är Sea-Band. Sea-band finns att köpa bland annat på Apoteket, och så här skriver dom: "Sea-Band är ett akupressurarmband mot/lindrar illamående vid graviditet och åksjuka. Armbandets funktion bygger på tryck mot akupressurpunkten P6. Armbandet som är tillverkat i ett elastiskt textilmaterial, har en påsydd plastkula som trycker ner och stimulerar en akupressurpunkt, P6 som sitter på underarmens insida. Sea-Band används på båda handlederna."

Jag mådde ganska illa ett par veckor i början av graviditeterna, men fick aldrig tummarna loss att köpa varken kex eller Sea-Band, så jag kan varken säga Bu eller Bä om hur funktionsdugligt det är. Men jag har hört rykten om att det fungerar ganska bra! =)

Gravidsmycke - Bola

En bola är ett smycken för gravida, och kmmer från början från Mexico. Det brukar också kallas för en änglaklocka.

I princip är det en kula, typ en bjällra, med ett svagt pinglande, som man ska bära i ett långt halsband så att den hänger långt ner på magen så att bebisen kan höra ljudet. Efter födslen sägs det sedan att barnet känner igen ljudet och blir lugnt av det.

Jag hade en (det är lite mysigt), men sen när lillsprätten kom så glömde jag helt bort den. Plockade fram den igen när han var ett par månader, men då hade han såklart ingen koll alls på vad det var för märklig pingla... ;)

Värktimer!

Värktimer.se

När värkarna ÄNTLIGEN sätter igång efter 9 månaders graviditet (plus eller minus ett par veckor), då är det tyvärr inte bara att rusa in på BB och ploppa ut barnet. Oftast vill de inte att man kommer in innan värkarna är regelbundna och kommer ungefär var 5:e minut.

Ring BB!
När du känner att värkarna börja komma hyfsat regelbundet så ring och kolla med dom när de vill att ni kommer (hur långt mellan värkarna). Och om vattnet går ska du självklart också ringa och berätta det. När det är tre minuter mellan värkarna är det lagom att åka in om man är förstföderska om inte vattnet har gått. För en omföderska brukar det vara tid att åka in när det är fem till sex minuter mellan värkarna.

Hur vet jag om det är förvärkar eller förlossningsvärkar?
Förlossningsvärkar känns lite annorlunda än de värkar som man har under graviditeten. Förlossningsvärkarna känns som värk eller kramp i ryggen eller mot ljumskarna och är mer regelbundna, även om det i början kan vara flera timmar mellan värkarna.

I alla fall...
Poängen är, att i början så är värkarna oftast "lite mesigare", och då är det lätt att hålla koll på dom med klockan, anteckna och vara duktig. Men ju tuffare värkarna blir, desto tuffare är det att hålla ordentlig koll.

Med första barnet (återigen, efter lite googlande) använde jag (ok, min man, jag var lite ofokuserad just då...) Värktimer.se för att hålla koll på värkarna. Då kan man se hur långa de är, och hur långt det är mellan dom, allt genom att bara klicka på mellanslagstangenten. Smidigt!

Med andra barnet hade vi blivit lite mer high tec, och laddade hem en app till mobilen (har en HTC, använder Andriod, det finns säkert till iPhone också), hur smidigt som helst! Det finns tydligen betalversioner också, men vi tyckte gratisappen funkade bra.

Tröjförlängare

När magen växer, blir tröjorna kortare. Eller nja, kanske inte riktigt, men det ser ut så i alla fall och magen sticker ut.

Glipan blir större i takt med att magen blir större, och om du inte vill köpa en hel garderob med mammatröjor kan du lösa problemet med hjälp av en tröjförlängare.

Det är supersmart, man sätter bara sin tröjförlängare under linnet/tröjan och det ser ut som man har ett linne under. Lager på lager känsla.

Snygga tröjförlängare finns bland annat hos Edenbaby och Barndesign. Eller så kan du bara "klippa av" ett helt vanligt linne och kasa ner lite, det gjorde jag. =)
Magtröja
Magtröjan på bilden kommer från Lundmyr Of Sweden.


Tröjförlängare finns att köpa i de flesta babyaffärer. Många webshoppar har också dom, och kollar du på tradera.se kan du säkert hitta en billigt.

Lyssna på bebisen i magen

AngelSounds

Vill du lyssna på din bebis i magen oftare än vid de få besöken hos barnmorskan så finns det apparater du kan köpa och lyssna med hemma.

Du kan höra din bebis hjärtrytm och rörelser i magen från ca vecka 12 via en liten ultraljudsmonitor (ex AngleSounds).

Det fungerar precis som hos barnmorskan. Du får smörja magen med lite gele, dra monitorn på magen och lyssna i hörlurarna. Du kan också spela in hjärtslagen.

En ultraljudsmonitor brukar kosta strax under 400 kr om man ska köpa en ny. Vill man ha en billigare går det ofta att hitta begagnad på Tradera eller Blocket.

Öka dina gravidchanser!

Det finns (enligt Google, självklart) MASSOR av saker man kan göra för att öka sina chanser att bli gravid. Jag provade både nägra vetenskapliga, och några ovetenskapliga (yes, jag låg sprattlandes på rygg, med benen i vädret för att det itne skulle rinnna ut. Jag FATTAR att det i praktiken är idiotförklarande, men what the hell, det kan ju itne skada tänkte jag...).. ;)

VETENSKAPLIGA TIPS
 • Sluta med prevenivmedel!
  Släng p-pillerna, kondomerna eller vad det nu är för preventivmedel ni använder och ha sex utan. ;)
 • Regelbundet sexliv
  Vissa säger att man inte ska ha sex för ofta eftersom det påverkar fertiliteten negativt, andra säger tuta och kör så ofta ni vill. Om mannen har problem med spermietillverkning eller liknande, eller om ni försökt i mer än ett år, kan ett tips vara att ha sex varannan till var tredje dag. Det sägs att det blir bättre kvalitet på spermierna om mannen inte har utlösning varje dag.
 • Pricka ägglossningen
  Ta reda på när du har ägglossning och försök ha sex strax innan och under den.
 • Skippa glidmedlet
  Undvik att använda glidmedel, det kan försvåra för spermierna att nå sitt mål.
 • Inventera medicinskåpet
  Om du (eller din partner) använder någon sorts läkemedel regelbundet, rådfråga din läkare om det kan påverka fertiliteten. Detta gäller även naturläkemedel. Starka antiinflammatoriska läkemedel kan störa ägglossningen. Undvik Ipren eller andra läkemedel som innehåller Ibuprofen. Låt också bli att använda Kan Jang eller andra örtblandingar eftersom en del örter kan orsaka missfall.
 • Låt inte mannen bada för varmt
  Heta bad, duschar och bastubad kan göra hans spermier slöa.
 • Ta de lugnt med alkoholen och sluta röka
  Alhkohol och cigaretter påverkar både mannens och kvinnans kropp negativt. Sluta röka och drick i måttliga mängder för att maxa era chanser att bli gravida.
 • Det tar i genomsnitt längre tid för kvinnor som som är rökare att bli med barn. Räkningen hämmar ägglossningen och gör det svårare för det befruktade ägget att fästa på livmoderväggen. Män som röker producerar färre och inte lika friska spermier
 • Ät bra mat och tänk på vikten
  Undervikt och övervikt kan påverka din fertilitet och detta gäller både män och kvinnor. Undvik transfetter (finns i typisk onyttig mat som pommes frites, småkakor, feta mejeriprodukter, glass och färdigrätter), det kan leda till att din ägglossning uteblir. Detsamma gäller för männen. Rätt mat sägs kunna påverkar spermierna både till antal och kvalitet. En vitamintablett om dagen med zink och folsyra i sägs vara positivt.
 • Minska på kaffet
  Överdriven koffeinkonsumtion anses ha en negativ inverkan på fertiliteten.
 • Stressa mindre
  Vissa säger att stress kan påverka dina chanser att bli gravid, andra säger att det inte gör det. Men i vilket fall som så mår du bättre av att stressa mindre, varva ner och ha lite roligt medan ni försöker utöka familjen. =)
HUSMORSKURER
 • Hostmedicin (Bisolvon)
  Om man har tjockt ägglossningssekret sägs detta göra det svårare för spermierna att ta sig till ägget. Många testar därför att ta hostmedicin (ex Bisolvon) under menscyklens första hälft (innan ägglossningen alltså) för att det eventuellt kan ha en effekt på sekretet.
 • Rosenrot
  Rosenroten är en naturlig växt och dess användning sägs ge ökade förutsättningar för att bli gravid. Rosenrot finns att köpa på hälsokostaffären, välsorterade mataffärer och via internet.
  Man kan börja ta det när man vill, men det sägs fungera bäst om man tar det från mensens första dag fram till äl och gör sedan uppehåll till nästa eventuella mens.
 • Bidrottninggele (Apiforce / Roayl Jelly)
  Traditionellt har bidrottninggele använts av kinesiska kvinnor för att förb'ttre fertiliteten. Många säger att den sätter igång ägglossningen ordentligt, speciellt om man ha oregelbunden mens. Har man redan regelbunden mens kan det dock ha motsatt verkan. Bidrottningele rekommenderas inte vid graviditet och ej heller till astmatiker som inte tål produkter ifrån bin.
 • Ligg kvar på rygg
  Kör missionären. Efter samlaget, ligg kvar på rygg så att sperman inte rinner ut för snabbt. Vissa stoppar in kuddar under rumpan eller står på huvudet för att garantera att spermierna lätt ska kunna simma åt rätt håll.
 • Trams och skrock säger de flesta. Samlagsställning spelar ingen roll. Man kan aldrig få spermierna att simma rätt genom att hindra sädesvätskan att rinna ut ut slidan. Spermierna hittar in så snabbt ändå och när de väl passerat livmodertappen spelar der ingen roll om man så hoppar jämfota.
 • Gå inte på toa direkt efter samlaget
  Vissa låter bli att gå på toa direkt efter samlaget, av samma anledning som de ligger kvar på rygg ett tag efter. Andra säger tvärtom, man ska gå på toa direkt efter för att minska risken för urinvägsinfektion.
 • Orgasm-metoden
  När kvinnan får orgasm dras modermunnen ihop sig och spermierna får hjälp och skjuts att ta sig in i livmodern och vidare ut i äggledarna vilket underlättar deras färd mot ägget. Får man inte orgasm samtidigt kan mannen (eller du själv) smeka fram en orgasm efter samlaget.
 • Mattips!
  - Ta en vitamintablett om dagen (innehåller folsyra, zink och annat som är bra när man vill bli gravid).
  - Drick max tre koppar kaffe om dagen.
  - Ät en grapefrukt (eller ett glas grapejuice) om dagen från mens fram till ägglossningen. Det sägs göra ditt sekret mer lättframkomligt för spermierna.
  - Avacado och broccoli sägs hjälpa ägget fästa. B6, Grönt te och Arginin sägs alla tre ha en positivt inverkan på fertiliteten.

Graviditetstester

Allt googlande medans jag väntade på att det kunde vara dags att testa resulterade i massor av onödigt vetande, hälften vetenskap och hälften rykten, skrönor mm. Eftersom vi "prickat" ägglossningen, hade vi typ 30% chans att få plus på stickan.

Om man träffar ägglossningen brukar man säga att dessa siffror stämmer ganska bra:
- 15 år, 40%
- 20 år, 40%
- 25 år, 30%
- 30 år, 25%
- 35 år, 20%
- 38 år, 10%
- 40 år, 5%
- 43 år, 1%

Enligt paketen (gravtesten) kan man börja testa på BIM (Beräknad Icke Mens) - 3, dvs tre dagar innan man tror att mensen ska komma. Det gjorde jag, och dra mig baklänges om där inte var världens svagaste streck. Ok, man kunde bara se det om man höll stickan mot en lampa och vinklade den lite snett.. Så frågan var, inbillning eller ej? Jag vände mig till min trogna följeslagare Google igen, och Yes, ett plus är ett plus är ett plus är ett plus.

Som alla nojjiga förstagångs-gravida, så var jag självklart tvungen att testa igen, och igen, och igen. Jag hade lagrat upp med 5 gravidtest, och de närmsta dagarna gick alla åt... Jag knallade även iväg och köpet ett ClearBlue för att vara riktig säker. De billiga testarna kanske ljög? ;)

Graviditetstest


Ägglossningstester

Jag börjar från början....

Jag har varit gravid två gånger, och har två små killar. En på 2 år, och en på 2 månader... Världens underbaraste barn, såklart! ;)

När vi började planera, kastade jag (tvärt emot alla rekommendationer) ppillerkartan mitt i månaden, och väntade på min sista "pillermens". Ryktet säger att det tar i snitt 7 månader att bli gravid. Tålamod är inte min starka sida, när jag har bestämmt mig, då vill jag att det ska ske DIREKT. Så det första jag gjorde var att införskaffa ägglossningstester för att pricka ägglossningen mitt i prick.

Det funkar skitbra. Jag kissade i en liten mugg, doppade stickan, och efter ett par dagar så YES, streck på stickan! Lite mys på det, och sen var det bara att vänta på den (förhoppningsvis) uteblivna mensen....

Ägglossningstest
www.billiga-tester.se

Varför bebistips?

Jag gillar att googla, och jag gillar att skriva. Så tanken bakom bebistips-bloggen är att tipsa om produkter, prylar, grejer, saker och annat kul för alla som planerar barn, är gravida och har bebisar och små barn. Tjohoo!

RSS 2.0