Värktimer!

Värktimer.se

När värkarna ÄNTLIGEN sätter igång efter 9 månaders graviditet (plus eller minus ett par veckor), då är det tyvärr inte bara att rusa in på BB och ploppa ut barnet. Oftast vill de inte att man kommer in innan värkarna är regelbundna och kommer ungefär var 5:e minut.

Ring BB!
När du känner att värkarna börja komma hyfsat regelbundet så ring och kolla med dom när de vill att ni kommer (hur långt mellan värkarna). Och om vattnet går ska du självklart också ringa och berätta det. När det är tre minuter mellan värkarna är det lagom att åka in om man är förstföderska om inte vattnet har gått. För en omföderska brukar det vara tid att åka in när det är fem till sex minuter mellan värkarna.

Hur vet jag om det är förvärkar eller förlossningsvärkar?
Förlossningsvärkar känns lite annorlunda än de värkar som man har under graviditeten. Förlossningsvärkarna känns som värk eller kramp i ryggen eller mot ljumskarna och är mer regelbundna, även om det i början kan vara flera timmar mellan värkarna.

I alla fall...
Poängen är, att i början så är värkarna oftast "lite mesigare", och då är det lätt att hålla koll på dom med klockan, anteckna och vara duktig. Men ju tuffare värkarna blir, desto tuffare är det att hålla ordentlig koll.

Med första barnet (återigen, efter lite googlande) använde jag (ok, min man, jag var lite ofokuserad just då...) Värktimer.se för att hålla koll på värkarna. Då kan man se hur långa de är, och hur långt det är mellan dom, allt genom att bara klicka på mellanslagstangenten. Smidigt!

Med andra barnet hade vi blivit lite mer high tec, och laddade hem en app till mobilen (har en HTC, använder Andriod, det finns säkert till iPhone också), hur smidigt som helst! Det finns tydligen betalversioner också, men vi tyckte gratisappen funkade bra.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0