Viktiga bebistips!



Denna texten hittade jag på www.mixr.se: Ett litet barn är snabbt, nyfiket och klåfingrigt. Därför är det inte så konstigt att just småttingarna råkar ut för en hel del under sommarmånaderna. Då gäller det att veta hur man gör om olyckan skulle vara framme.

Stark sol

Det allra bästa är att inte låta små barn vistas i stark sol över huvud taget. Samtidigt är det lätt hänt att barnets hud blir röd när det sitter i t.ex. vagnen. Mellan 11 och 15 på dagen är solens strålar som starkast.
Gör så här: Prova att kyla ner röd hud som svider med kallt vatten eller en svalkande fettfri gel. Gör det ont så kan en salva med hydrokortison lindra. Lägg en våt och kall bomullshandduk på barnets hud, känns skönt åtminstone en stund.
Läkarvård? Om stora hudområden är drabbade, barnet har väldigt ont och/eller får blåsor i huden. Ring och rådfråga din sjukvårdsupplysning om du känner dig osäker!

Fästingar

Viktigast är att du får bort fästingen så fort som möjligt. Använd naglar, pincett eller fästingplockare (bra att ha till hands!). Ta tag om fästingens mundelar närmast kroppen, inte om bakkroppen. Dra rakt ut och vrid ingenting. Tvätta rent efteråt.
Läkarvård? Inte direkt efter bettet om bebisen mår bra. Det som kan vara farligt med fästingar är de sjukdomar de kan sprida. Ser bettstället påverkat ut direkt efteråt, eller efter ett par veckor? Rådgör med läkare.

Värmeslag

Små barn har större risk att råka ut för värmeslag (solsting) än äldre barn och vuxna eftersom barns förmåga att reglera kroppstemperaturen är sämre. Inträffar oftast vid höga temperaturer och när luftfuktigheten är hög. Amma eller ge extra vatten med jämna mellanrum så minskar du risken. Ta siesta när det är som varmast och var mycket i skuggan med barnet.
Gör så här: Badda med våta handdukar, låt barnet vila i skuggan (eller ännu bättre, ett svalt rum) och dricka mycket, gärna vätskersättning. De flesta barn återhämtar sig snabbt.
Läkarvård? Om huden är blossande röd och torr eller om barnet har blåsor i huden (efter solen) ska du kontakta vårdcentralen. Sök läkare akut om barnet inte vaknar till om det svimmat, har hög feber eller andra kvarstående symtom.
4 varningssignaler:
Hög feber
Rödflammig, torr hud
Illamående och kräkningar
Snabb puls

Uttorkning

Ett barn som är slött och inte orkar gråta eller skrika och kissar dåligt kan vara uttorkat. Extra vätska och/eller längre amningsstunder under de varmaste dagarna är viktigt för att minska risken för uttorkning.
Gör så här: Se till att bebisen får i sig vätskeersättning. Den fixar du enkelt själv, annars finns den att köpa i pulverform.
Läkarvård?
Om bebisen har diarré och kräkningar under mer än sex timmar.
Om bebisen inte kan ta emot eller behålla vätska och visar ovanstående tecken på uttorkning.
Om bebisen verkar ha ont i magen (till exempel skriker och drar upp benen).
Om bebisen har blod i bajset.

Getingar

En del barn kan vara svårt allergiska mot bi- och getingstick och behöver i så fall läkarvård snabbt. Håll därför koll på hur din bebis mår efteråt om det är första gången. För de flesta barn går det dock bra – utan allergisk chock – men med värk och rodnad i huden.
Läkarvård? Ring 112 om barnet verkar slött, förvirrat, får ont i bröstet eller nässelutslag som sprider sig snabbt över kroppen. Sök även akuthjälp om barnet blir stucket i halsen eller om barnet är under tre år och fått flera stick.
Trick mot smärtan
Lös upp en värktablett i vatten och badda lösningen direkt på ”sticket”.
Prova hydrokortisonsalva.
Gul lök sägs lindra smärtan (och dra ut giftet). Dela en halv rå lök och tryck mot huden, en gammal huskur som dock är välbeprövad.
Ge barnet smärtstillande medicin.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0